Skip to content Skip to footer

הסכם ממון ידועים בציבור

אם אתם ידועים בציבור, או עומדים להינשא או שאתם נמצאים בפרק ב’, מוטב שתערכו הסכם ממון בהקדם אצל עורך דין לענייני משפחה אשר מומחה בתחום ויידע לערוך לכם הסכם ממון ידועים בציבור באופן מקיף אשר יכסה אתכם לעבר להווה ולעתיד בכל הנוגע לזכויותיכם הסוציאליות, ממונכם, נכסים שברשותכם לרבות נכסים שנתקבלו בירושה ועוד. 

מהו הסכם ממון ידועים בציבור?

הסכם ממון ידועים בציבור זהו למעשה מסמך משפטי עליו חותמים בני זוג ידועים בציבור שמטרתו להסדיר את כלל העניינים הרכושיים והממוניים ביניהם במקרה של פרידה חלילה או גירושין אם הם לקראת נישואין כאמור.

כנ”ל לגבי בני זוג הנמצאים בפרק ב’ ואף אינם בטוחים אם מה שהם צריכים הוא הסכם ממון ידועים בציבור כי אינם בטוחים אם הם כלל ידועים בציבור ולכן מומלץ להתייעץ באופן פרטני עם עורכת דין לענייני משפחה וגירושין באזור מגוריכם ולוודא זאת.

מה נכלל בתוך הסכם ממון מסוג זה?

בתוך הההסכם נכנסים כלל הנושאים לרבות בתים ונדל”ן , נכסים דלא ניידי, קרנות, פנסיות, השקעות, חשבונות בנק, כספים שנתקבלו בירושה ועוד. בנוסף, ביחס לכל אלו ועוד, ניתן לקבוע אילו זכויות עתידיות יכללו בתוך הסכם ממון ידועים בציבור ואילו לא זאת אומרת מה קורה אם יתווספו זכויות, נכסים או כספים בעתיד לכל צד בנפרד – יחד ולחוד. כמו כן ניתן לקבוע ביחס לחובות מה קורה עם חובות עבר או חובות שיצברו בעתיד.

החופש לקבוע כרצונכם מה נכלל הוא רחב ועצום ולכן כדאי ומומלץ מאוד לערוך הסכם זה. 

בנימה אישית יותר, כמובן שבתחילת היחסים הכל נראה ורוד ופרידה נראית רחוקה עד בלתי אפשרית, אך מנסיון אישי ומקצועי של משרד עורכת דין עדן פרץ , מוטב תמיד להתכונן ליום פרידה שאז הצדדים סוערים והאהבה דועכת והשכל מתחיל לפעול. כמובן כשיש נכסים וכספים בתמונה, הכל מתחיל להיראות אחרת. 

תוקף משפטי של הסכם ממון ידועים בציבור ומה החוק אומר לגביו : 

המסמך חייב להיעשות בכתב ולהיות חתום ע”י שני הצדדים על מנת שיהיה לו תוקף משפטי. לכן, מומלץ לערוך את ההסכם על ידי עורך דין משפחה מנוסה ומומחה בתחום אשר יכלול כל פרט חשוב לעבר הווה ולעתיד. כמו כן ניתן לאשר הסכם כזה ע”י בית משפט לענייני משפחה ו/או ע”י נוטריון ובכך לחזק את תוקפו המשפטי של הסכם ממון ידועים בציבור. 

בני זוג חופשיים להסדיר את יחסי הממון שלהם כרצונם, או לעצב הסדר אחר כראות עיניהם, באמצעות הסכם ממון בכתב, ולהגישו לאישור בית המשפט בדרך הקבועה בסעיפים 1- 2 לחוק יחסי ממון. סעיף 2(א) לחוק יחסי ממון קובע: “הסכם ממון טעון אישור בית המשפט לעניני משפחה (להלן – בית המשפט) או בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג (להלן – בית הדין), וכן טעון שינוי של הסכם כזה אישור כאמור”.

בני הזוג אשר לא ערכו ביניהם הסכם ממון, יש לראותם כמסכימים להסדר איזון המשאבים כמפורט בחוק יחסי ממון (ראו סעיף 3(א) לחוק) (ראה גם:ע”א 1229/90 דורותי חנוך נ’ יגאל חנוך, מה(5) 584 (1991)).

מה החוזק של ההסכם?

חשוב לדעת, כי ככל וההסכם ברור והרמטי יותר, עם תוקף של פסק דין, כך יהיה קשה יותר לבטלו. עוד חשוב לדעת, כי ככל ונדרשות הערות ורישומים נלווים להסכם ממון לרבות הערות ורישומים בטאבו, בקרנות פנסיה, רישום בחשבונות בנק, ייפוי כוח, צוואות ועוד, אזי ההסכם מתחזק וכך גם תוכנו. 

למשל, יחד עם ההסכם מומלץ לערוך צוואה המשקפת את רצונכם ביחס לנכסיכם הנפרדים וכספיכם הנפרדים. 

בנוסף, חשוב לקבוע סנקציות למקרה שאחד הצדדים לא יעמוד בהסכם ובכך לוודא כי אתם אכן פועלים על פיו. 

הסכם ממון לזוג ידועים בציבור עורך דין
חשוב להבין את ההשלכות המשפטים של ההסכמים ולהבינם.

אז למה באמת חשוב לערוך הסכם ממון ידועים בציבור ומהי נפקותו ? 

ככלל, על יחסיהם הרכושיים של זוג נשוי חלות הוראותיו של חוק יחסי ממון. בהיעדר הסכם ממון, חל הסדר חוקי, לפיו במהלך חיי הנישואין אין לבן זוג אחד זכות קניינית ברכושו של בן הזוג השני כתוצאה מעצם קיומם של חיי הנישואין, אלא זכות נדחית לביצוע איזון משאבים עם פקיעת הנישואין או אף בטרם פקיעת הנישואין בהתאם לתנאים הקבועים בחוק יחסי ממון

במועד איזון המשאבים – ‘מועד הקרע’, מוערך שווי נכסיו של כל אחד מבני הזוג, בניכוי חובותיו, ובן הזוג אשר שווי נכסיו לאחר ניכוי חובותיו גבוה יותר, נדרש לשלם לבן הזוג השני מחצית מן ההפרש בשווי הנכסים. (ראה תלה”מ (טב’) 23757-01-21‏ ‏ פלונית נ’ פלוני).

מה זה אומר?

זאת אומרת, שגם על ידועים בציבור, יכולה לחול כוונת שיתוף בנכסים, ככל והצדדים לא הגדירו זאת במפורש בתוך ההסכם  בכדי לגרוס אחרת. 

הלכת השיתוף בנכסים הוסברה בפסיקה באופן הבא: הלכת שיתוף הנכסים היא “דוגמה מובהקת של חקיקה שיפוטית, שלידתה על אובני בית-משפט זה” (השופט אלון בע”א 630/79 [1], בעמ’ 368 ). הקונסטרוקציה המשפטית, העומדת ביסוד חקיקה שיפוטית זו, היא הסכם משתמע בין הצדדים, לפיו הם שותפים שווים בזכויות ברכוש מסוים (ע”א 253/65 [2]; ע”א 2/77[3])

על-פי גישה זו, בית המשפט מסיק מנסיבות החיים המשותפים שבין בני הזוג ישנה הסכמה וגמירת דעת לפיה יהיו שותפים בזכויות מסוימות. ביחס להיקף השיתוף, אלו כבר שאלות שבעובדה, המוכרעות על-פי כל נסיבות העניין. (ע”א 52-80 שחר נ’ פרידמן פד”י לח (1) 443 (1984). 

ההכרעה ביחס לשאלה האם הוכחה כוונת שיתוף בנסיבות קונקרטיות של בני זוג, נבחנת בהתאם לאומד דעתם של בני הזוג, בהתאם להסכמתם (המפורשת והמשתמעת) וכן לנסיבות חייהם לרבות ביחס לנכס הספציפי (בע”מ 5939/04 פלוני נ’ פלונית פ”ד נט (1) 665 (פורסם במאגרים, 8.9.04); בע”מ 8500/12 פלוני נ’ פלונית (פורסם במאגרים, [פורסם בנבו], 20.6.139

מה ההיתרונות בהסכם זה?

קיומו של מסמך משפטי יוצר בהירות בין הצדדים ומונע קונפליקטים רבים ליום שאחרי ואף למהלך החיין המשותפים . למעשה, זהו מנגנון מעולה לפתרון סכסוכים ולמעשה מהווה השתק שיפוטי מדהים שמעניק ביטחון לצדדים ידועים בציבור בתוך מערכת היחסים. באופן זה יוכלו גם לדאוג לרכושם ואף ילדיהם מנישואים קודמים וכן לילדים ממערכת היחסים הנוכחית. 

עוד יתרון בעריכת הסכם ממון ידועים בציבור הוא חיסכון כסף רב. שהריי הליכים משפטיים במקרה של סכסוך משפטי עולים הרבה יותר כסף מאשר עריכת הסכם ממון ידועים בציבור. 

הסכם חיים משותפים לידועים בציבור – פתרון סופי לבעיות: 

אם כך, הבנו עד כה כי ההסכם הוא כלי משפטי אשר יגן עליכם ועל נכסיכם ושיחסוך לכם המון כסף בעתיד כך שאף בן זוג לא יוכל לטעון שיש לו חלק כלשהוא בנכסיכם. 

כעת, חשוב להבין כי מרגע שהסכמתם על הסכם ממון ידועים בציבור והגעתם ככל הניתן לוודאות משפטית, עליכם לאשרו בבית משפט לענייני משפחה וליתן לו תוקף משפטי מחייב של פסק דין. 

במקרה זה, בן הזוג שירצה לטעון כנגד אותו הסכם, יהיה עליו הנטל להוכיח כי הייתה כוונת שיתוף בנכס לו הוא טוען, שזוהי משימה קשה ביותר כשלעצמה ובייחוד כשברקע הסכם ממון ידועים בציבור. כמובן שאם במהלך הזמן גיליתם חוסר או לקונה בהסכם הממון שערכתם, תוכלו להוסיף נספח להסכם ו/או עלרכו מחדש בהתאם.

אך כעיקרון, ההיגיון הוא שהסכם טוב ייערך באופן מקיף שכולל את כלל הנכסים גם שיצטברו בעתיד ולכן יש לערוך את ההסכם  אצל עורך דין לגירושין מומחה בתחום שיידע להכיל ולבטא את המידע שקיבל מהלקוח ולשאול את השאלות הנכונות כבר טרם עריכת ההסכם. 

מקרה בוחן להסכם שלא הובא לבית משפט

ראו למשל מקרה בו הצדדים חתמו על הסכם ממון אך לא הביאו אותו לאישורו של ביהמ”ש כמתחייב בחוק יחסי ממון ובפסה”ד מתוך עמ”ש (חיפה) 66234-03-24 ה’ נ’ מ’ (ניתן ביום 10.09.24)

נאמר כך: “…נוכח כל האמור לעיל, יש לקבוע כי המערער לא הוכיח עריכת הסכם מסוג זה. לחלופין יש לקבוע כי המערער לא סיפק תשובות והסברים לשאלה מדוע לא הובא ההסכם לאישור בית משפט כמתחייב על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, כדי להקנות לו תוקף משפטי, וסבורני כי הימנעות מלעשות כן, ללא שבאו לצידה הסברים משכנעים, מובילה למסקנה שגם אם נערך הסכם, הוא נזנח ע”י הצדדים והם לא היו מעוניינים עוד לאשרו ולהעניק לו תוקף מחייב. ” 

לכן, ברור וראוי כי הסכם ממון ידועים בציבור שערכתם יבוא לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה לצורך מתן תוקף מחייב ולאמוד את כוונת הצדדים כדבעאי. 

לעוד מידע ביחס להסכמי ממון ובפרט הסכם ממון ידועים בציבור הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר ולהבטיח את עתידכם הכלכלי, השקט הנפשי שלכם, ורווחתכם. 

 

משרדנו בעל ניסיון רב בהסכם ממון של ידועים בציבור, עם עשרות הסכמים, מקרים מורכבים ועוד. פנו אלינו לשיחת ייעוץ עבור איפיון מקצועי לצרכים שלכם.

הבדל העיקרי הוא בתוקף החוקי. הסכם ממון בין בני זוג נשואים מוסדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג, ודורש אישור של בית המשפט או בית הדין הרבני כדי להיות תקף.

לעומת זאת, ההסכם לידועים בציבור הוא חוזה אזרחי רגיל ואינו דורש אישור של בית המשפט, אך מומלץ לאשרו בפני נוטריון להגברת תוקפו המשפטי.

ההסכם צריך בדרך כלל לכלול:

  • הגדרת הרכוש המשותף והנפרד של כל אחד מבני הזוג
  • אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה
  • התייחסות לחובות משותפים ונפרדים
  • הסדרים כלכליים במהלך החיים המשותפים (כגון ניהול חשבונות בנק)
  • זכויות מגורים בדירה משותפת
  • הסדרי ירושה במקרה של פטירת אחד מבני הזוג
  • הסדרים לגבי ילדים משותפים (אם יש)

משרדנו מעניק ייעוץ מקצועי ואנושי

כחלק מעיסוקנו משרדינו מלווה לקוחות בהליכים בבית משפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים בין היתר צווי הגנה, תביעות רכושיות, כתובה, חלוקת זמני שהות, מזונות אישה ומזונות קטינים.

כמו כן משרדנו מטפל בסכסוכי ירושה, צוואות, הליכי אפוטרופסות, ייפוי כח מתמשך, עררים מול הרשויות המקומיות, עסקאות מכר, עסקאות מסחריות, דיני חוזים ודיני לשון הרע והגנת הפרטיות.

כחלק מעיסקונו בתחום המקרקעין משרדנו מטפל בתביעות ליקויי בניה כנגד קבלנים ויזמים.

כתובתנו:

ישראל —
העצמאות 50, עכו

עדן פרץ משרד עורכי דין © כל הזכויות שמורות.

× בואו נדבר!