Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

גירושין עם ילדים

גירושין עם ילדים קטנים, או תינוקות עשויים להיות מאתגרים מאוד וחשוב להבין היטב את התהליך וממה כדי להימנע, משרד עורכי דין עדן פרץ עושה לכם סדר עם כל העדכונים האחרונים ואיך לעשות זאת בצורה המיטבית.

תפקיד ההורים בגירושין עם ילדים

חוץ מלספק לעורך הדין שלכם חומרים ומידע הנוגעים בהליך גירושין אותו אתם מתחילים, ותפקיד מפתח שיש לכם בהתנהלות מול בן הזוג ממנו אתם מתגרשים, יש לכם תפקד חשוב ביותר כהורים ואפוטרופסיים הטבעיים על ילדכם. עליכם לתווך לילדכם את ההליך בצורה שאלו לא יקבלו מידע שלא נחוץ מפאת גילם ותפקידם בתא המשפחתי, ומאידך רצוי לעדכן במידה כלשהיא את הילדים ולשתף אותם בתהליך בצורה פוזיטיבית, רצוי להפריד את הסכסוך שלכם מהילדים עד כמה שאפשר. 

לא מתגרשים מהילדים

הכוונה היא, כי עצם העובדה שאתם מתגרשים עם ילדים, אין זה אומר שאתם מתגרשים מהילדים וכי העובדה שמערכת היחסים ביניכם לא צלחה, לא אומר שתחדלו להיות הורים טובים כשהייתם (ואף יותר) ללא רגשי מצפון או אשמה. מדובר בעבודה עצמית לא פשוטה, ועליכם להירתם לכך עד שתרגישו כך בעצמכם לפני שתעבירו את המסר לילדיכם. מי אמר שגירושין עם ילדים זה פשוט. 

ככל שאתם ובן או בת הזוג תסכימו להיפרד בצורה טובה יותר, ותסכימו כי אין קשר בין הפרידה שלכם ובין ההורות שלכם, אזי הילדים יבינו כי לא מדובר בסוף העולם וכי תמשיכו לדאוג להם כמו תמיד ולאהוב אותם כמו תמיד ללא קשר לפירוק התא המשפחתי.

מה שונה בהליך גירושין עם ילדים ובין הליך גירושין ללא ילדים ?

יש הבדל רב וניכר. בגירושין עם ילדים מדובר למעשה בדרך כלל ב- 2 נושאים נוספים בהם יש לטפל (בהנחה ומדובר בקטינים) במסגרת הסכם, או 2 הליכים נוספים אם מדובר בתביעות, כאשר לעתים יש הליכים מעבר להליכים אלו כפי שיפורט מיד.

משמרות 

  • בהליך גירושין עם ילדים יש את נושא המשמורת (זמני שהות – הסדרי שהות כפי שנקרא כיום) ומזונות. לעתים מדובר בנושאים נוספים כמו ניכור הורי, תביעות אפוטרופסות, אבהות ועוד נושאים הנלווים למעורבות קטינים בנושא.
  • בגירושין ללא ילדים בדרך כלל הנושאים שעל הפרק הם רכוש, כתובה, גיטין וכיו”ב.

נושאים הנוגעים בקטינים בדרך כלל גורמים למורכבות מוגברת של ההליך, הן רגשית והן מבחינת המשקל שיש להליכים הנוגעים לקטינים ליתר התביעות וניהול התיקים. בנוסף, לדאבונם של בתי המשפט וכל הנוגעים בדבר, לעתים בן או בת הזוג נוהגים להשתמש בקטינים (בילדים) כדי להפעיל לחץ על בן או בת הזוג האחר בדרך כזו או אחרת ולנצל לרעה את ההורות או הקשר של מי מההורים עם הקטינים. במקרים קיצוניים ישנה תופעה רעה של ניכור הורי עליה הרחבנו במאמר נוסף באתרנו. 

לכן,  חשוב להתייעץ כבר מההתחלה עם עורך דין מנוסה בתחום ובייחוד כזה אשר מבין את רגישות העניין כאשר רוצים להיפרד וברקע ישנם קטינים או פעוטות בכדי לדעת כיצד להתנהל ולא רק כיצד לפעול מבחינה משפטית.

עורכת דין גירושין עדן פרץ
מתגרשים עם ילדים? צרו קשר עם משרדנו עוד היום לשיחת ייעוץ

דרך המלך היא הסכם גירושין הכולל את כלל ענייני הקטינים בתוכו

ברור לכל כי באופן קלאסי, מוטב לערוך הסכם גירושין המסדיר את כלל העניינים בין בני הזוג וביניהם ענייני הקטינים לרבות משמורת (הסדרי שהות) , אחריות הורית, אפוטרופסות, מזונות , מחציות, תשלומים וכלל ההסדרים הנוגעים לקטינים.

יש לזכור כי בהסכם הכוח נמצא אצלכם ההורים ולאו דווקא נתון לשיקול והחלטה של בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין ולכן יש לכם חופש רב לקבוע מגוון הוראות הנוגעות לקטינים. כך למשל תוכלו לקבוע הסדרי שהות המותאמים בדיוק לאורח חייכם וללוח הזמנים של הקטינים כפי שהורגלו עד כה, להתגמש ולקבוע זמנים ומועדים שלא בהכרח עו”ס לסדרי דין הייתה ממליצה עבורכם והכל בהתאם לתא המשפחתי והצרכים שלכם. 

עוד למשל תוכלו לקבוע הוצאת דרכון, מרחק מגורים, דרך חינוך של הקטינים, נסיעות לחו”ל וכיו”ב, מבלי לנהל על כך הליכים, להילחם ולהמתין להכרעת בית המשפט בנושא. 

בכדי להסדיר את כלל העניינים האלו בהסכם עליכם לגלות אורח רוח, להתפשר ולהתגמש ולהיות מיוצגים באופן שבו האינטרס של הקטינים יבוא לביטוי יותר מכל, ולא יתנגש עם האינטרס של מי מההורים כמה שניתן. 

הסכם גירושין עם ילדים חייב לכלול את כלל העניינים שנוגעים לקטינים, מעבר ליתר הוראות ההסכם הנוגעות לגט, כתובה, רכוש וכיו”ב. 

האם במסגרת הסכם גירושין עם ילדים חייב למנות עובדת סוציאלית לסדרי דין?

התשובה היא לא. זה היופי שבדבר. כאשר אתם עורכים הסכם גירושין מסודר אצל עורך דין לגירושין אזי אין צורך למנות עו”ס כפי שמממנה בית משפט בתביעה לאחזקת קטין אלא ניתן להסכים על דרכי הטיפול בקטינים וזמני השהות באופן עצמאי תוך הגעה להסכמות כוללות ביניכם ובראיית טובת הקטינים ושגרת חייהם. 

כמובן שאם רוצים ולא מצליחים להגיע להסכמות ועדיין ישנם דברים במחלוקת והנכם מעוניינים בכל זאת לעשות הסכם גירושין, ניתן לפנות באופן עצמאי לגורם או עו”ס מוסכם שיוכל לסייע לכם. 

איך ניתן לצמצם פגיעה בילדים במהלך הליך גירושין קשה ומלחמתי? 

שאלה מצוינת שעולה הרבה פעמים ע”י לקוחות משרדנו היא איך ניתן למנוע פגיעה בילדים במהלך הליך מלחמתי שמנהל מולם בן או בת הזוג. על כך אנו משיבים כי זה תלוי מאוד בהתנהלות ההורים אך בהחלט אם יש הורה אחד שדווקא הוא מערב את הילדים וגורם לפגיעתם, צריך לפנות לביהמ”ש בבקשות מותאמות עם הראיות הרלוונטיות ולבקש את הסעדים הנוגעים למצוקה בה אתם נמצאים. 

ההיבט הפסיכולוגי אצל ילדים בהליך הגירושין

מבחינה פסיכולוגית והתנהגותית, ההמלצה היא לא לערב בזמן גירושין עם ילדים את הילדים בכל ההליכים ובכל השיח בין ההורים ולצמצם את העברת המידע לקטינים כמה שניתן. אין זה אומר שיש לזלזל או לא ליידע את הקטינים במצב שקורה, נהפוך הוא, יש לשמור על תקשורת פתוחה ע”פ גיל הילדים ולהסביר להם את המצב הקיים בצורה אמיתית וכנה בהתאם לאופיים ולשלב ההתפתחותי שלהם.

רצוי להקשיב לרגשות שלהם ולשתף ולדאוג שהם ישתפו אתכם כל הזמן, על מנת לשמור על קשר בריא ורציף דווקא בתקופה קשה זו עבורם שמהווה טלטלה רגשית ממילא. יש לומר, כי לא ניתן לצמצם לגמרי פגיעה בנפשם שהריי הליך גירושין עם ילדים מטבעו הוא הליך לא פשוט שיפגע בהם בדרך כזו או אחרת, אך ממילא בחיים כולנו עוברים תהליכים רגשיים ופגיעות שונות ולכן יש לקחת בפרופורציה וללמדם להתמודד עם מצבים מסוגים אלו. 

מה חשוב לדעת כשיוצאים לדרך בהליך גירושין כשיש ילדים קטנים?

חשוב להבין שעליכם להיות סבלניים ומכילים , ובעיקר סלחניים, הן כלפיי עצמכם והן כלפי הקטינים, ולפעול תוך ראיית טובת הקטינים שהריי זהו עיקרון העל גם בדיני המשפחה- טובת הילד. עליכם לדאוג לאינטרסים שלכם ככל שניתן תוך ראיית טובת הקטינים בצורה רגישה ומדויקת ככל שניתן. זאת אומרת, לנסות להפעיל שיקול דעת כך שהרגש שלכם בנוגע לקטינים לא יפגע בניהול ההליך ואסטרטגיית המשפט. 

מרגע שבחרתם עורך דין מנוסה שיידע לנהל עבורכם הליכים עליכם לסמוך עליו שיייעץ לכם בהתנהלות עם הפרוד בכל הנוגע לתקשורת עם הילדים ובמקביל יפנה אתכם לגורמים מתאימים במידת הצורך. את כל הבעיות והמחלוקות שלכם עליכם להעלות מול עורך הדין ואז אלו יועברו בהסכם  או בבקשות ותביעות מתאימות במידת הצורך. 

ככל ומדובר בתביעות מזונות עליכם לשמור את כלל התדפיסים, הוצאות וקבלות וכל מה שקשור לצרי הקטינים, משכורות וכיו”ב, כך גם בתביעות בהן הסכסוך גבוה יש לאסוף ראיות ותיעוד לכלל טענותיכם . 

אם ברצונכם להתייעץ באופן פרטני על נושאים הנוגעים לגירושין עם ילדים צרו קשר עם משרדנו ונענה לכם באופן מקצועי ורגיש.

הסדרי השהות נקבעים בראש ובראשונה על פי עקרון טובת הילד, תוך התחשבות במכלול הגורמים המשפיעים על חייו. בית המשפט או הצדדים עצמם (בהסכמה) בוחנים את היכולת ההורית של כל אחד מההורים, את הקשר הרגשי עם הילדים, ואת המסוגלות לספק להם סביבה יציבה ובטוחה.

חשוב להבין שכיום המגמה היא לשמור על קשר משמעותי של הילדים עם שני ההורים, תוך הבנה שהדבר תורם להתפתחותם התקינה. במסגרת זו, נבחנים גם שיקולים מעשיים כמו מרחק בין בתי ההורים, מיקום מוסדות החינוך, ומערכות התמיכה הזמינות לכל הורה. במקרים של ילדים בוגרים יותר, גם דעתם נלקחת בחשבון, אם כי אין היא השיקול היחיד.

ההתמודדות עם ההשפעה הרגשית של גירושין על ילדים מחייבת גישה רגישה ומושכלת מצד שני ההורים. חשוב ליצור סביבה תומכת ויציבה עבור הילדים, תוך שמירה על תקשורת פתוחה המותאמת לגילם ולרמת ההבנה שלהם. ההורים צריכים להדגיש בפני הילדים שהם אהובים על ידי שניהם, ושהגירושין אינם באשמתם או קשורים אליהם.

הדרך המיטבית להתמודדות כוללת שמירה על שגרה יציבה ככל האפשר, המשך פעילויות רגילות, והימנעות מוחלטת מהכנסת הילדים לקונפליקטים בין ההורים. במקרים רבים, סיוע מקצועי כמו טיפול פסיכולוגי או השתתפות בקבוצות תמיכה יכול לעזור לילדים לעבד את רגשותיהם ולהסתגל למצב החדש. חשוב במיוחד שההורים ישמרו על תקשורת מכבדת ביניהם, גם אם הדבר מאתגר, שכן הדבר משפיע ישירות על תחושת הביטחון של הילדים.

Leave a comment

0.0/5

משרדנו מעניק ייעוץ מקצועי ואנושי

כחלק מעיסוקנו משרדינו מלווה לקוחות בהליכים בבית משפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים בין היתר צווי הגנה, תביעות רכושיות, כתובה, חלוקת זמני שהות, מזונות אישה ומזונות קטינים.

כמו כן משרדנו מטפל בסכסוכי ירושה, צוואות, הליכי אפוטרופסות, ייפוי כח מתמשך, עררים מול הרשויות המקומיות, עסקאות מכר, עסקאות מסחריות, דיני חוזים ודיני לשון הרע והגנת הפרטיות.

כחלק מעיסקונו בתחום המקרקעין משרדנו מטפל בתביעות ליקויי בניה כנגד קבלנים ויזמים.

כתובתנו:

ישראל —
העצמאות 50, עכו

עדן פרץ משרד עורכי דין © כל הזכויות שמורות.

× בואו נדבר!