במאמר זה נסביר איך פותחים תיק גירושין ברבנות או ליתר דיון בבית הדין הרבני כאשר הנכם חפצים להתגרש זה מזו או זו מזה. ראשית נסביר מי יכול לפתוח תיק ברבנות ולמי זה נועד, איך פותחים תיק ברבנות ובאילו דרכים ניתן לעשות זאת, מהן ההשלכות המשפטיות והחוקיות וטיפים חשובים!
מי יכול לפתוח תיק ברבנות?
זוג יהודים אזרחי ישראל שנישאו כדת משה וישראל או יהודים תושבי חוץ שרשומים במשרד הפנים ובמקרים נוספים וחריגים אף יהודים שאינם רשומים כתושבי הארץ אך בית הדין יבחן את האפשרות לזכאותם לפתיחת תיק ברבנות.
פתיחת תיק ברבנות בפועל, איך זה מתבצע?
אם כך זוג יהודים שרוצים להתגרש זמ”ז,בין בהסכמה ובין אם לאו, נדרשים לפתוח תיק בבית הדין הרבני באזור מגוריהם האחרון של הצדדים יחד, כאשר לצורך כך עליהם למלא טפסים ולהכין מסמכים מתאימים לרבות צילום ת.ז, צילום תעודת נישואין, צילום כתובה וכיו”ב. עליהם למלא טופס פתיחת תיק גירושין והכרוך בגירושין ובו למלא פרטים אישיים כולל ת.ז, כתובת, טלפון, מייל וכיו”ב לרבות פרטי בן הזוג וכן לציין תאריך נישואין והשתלשלות אירועים המובילה לסיבות שהובילו לכך שהם פותחים תיק ברבנות.
לא לשכוח כי בעת שפותחים תיק ברבנות יש לשלם אגרה מתאימה המתעדכנת מעת לעת באתר הממשלתי.
ואם אין לי עורך דין?
בהנחה ואינכם מיוצגים על ידי עורך דין שמטפל בפתיחת תיק ברבנות, את הטופס עליכם למלא כראוי (ניתן להורידו מהאתר הממשלתי) ולצרף את המסמכים שמצויינים לעיל ובנוסף לחתום על תצהיר ככל שנדרש כך בהנחה וממלאים תביעות או פרטים נוספים בטופס. ניתן להגיש את הטופס/ התביעה באמצעות דואר, דואר אלקטרוני או בפקס בהתאם להוראות והנחיות באתר הממשלתי של בתי הדין הרבניים.
פותחים תיק ברבנות ותביעות נוספות במידה וחפצים:
ככל והנכם חפצים להגיש תביעות נוספות לבית הדין הרבני מלבד תביעת גירושין לרבות תביעה לכתובה, מזונות אישה, מזונות ילדים, זמני שהות, תביעה רכושית וכיו”ב, באפשרותכם לעשות זאת כבר עם הגשת הבקשה לפתיחת תיק גירושין בבית הדין. לתביעות אלו מצרפים אסמכתאות מתאימות לרבות פירוט נכסים, תלושי שכר, התכתבויות רלוונטיות ועוד.
מה קורה אם פותחים תיק ברבנות בהסכמה?
אם ערכתם הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין תוכלו להגיש בקשה לבית הדין הרבני הנקראת בקשה מוסכמת לגירושין ולמעשה בקשה מוסכמת לסידור גט בה את מצרפים את ההסכם ופרוטוקול או פס”ד המאשר אותו יחד עם הטופס שעליו תחתמו לאחר שמילאתם פרטים ואז תגישו את הבקשה . לאחר מכן בית הדין ייקבע לכם מועד לסידור גט שזהו למעשה הטקס בו אתם מתגרשים זה מזו בפועל.
מה קורה אחרי שפותחים תיק ברבנות?
אם כך, פתחתם תיק ברבנות, מסרתם העתק התביעה לצד השני במקרה ולא פתחתם תיק בהסכמה, וכעת אתם ממתינים להחלטה.למעשה כעת ייקבע מועד דיון בו תוכלו להציג טיעוניכם . חשוב להבין כי הרבנות כי המקום בו מפקחים על כשרות, ענייני דת, נישואין וגירושין ובית הדין הרבני הוא למעשה טריבונל הדן בענייני נישואין גירושין וכל הנובע מהם ע”פ הדת היהודית.
אי אפשר לפתוח תיק גירושין ברבנות אלא רק תיק גירושין בבית הדין הרבני. לא תוכלו לקבל גט אם לא פתחתם תיק גירושין בבית הדין הרבני.
מהלך הדיון
במהלך הדיון בתביעת גירושין תוכלו להציג את הראיות שלכם למשל אם הנכם טוענים לבגידה או נסיבות אחרות שהובילו אתכם להתגרש , תוכלו לזמן עדים ולטעון את כל הטיעונים הרלוונטים שהובילו אתכם למצב בו אתם פותחים תיק ברבנות. כמובן יכולים להיות כמה דיונים עד להכרעה ובהנחה ואין עוד עניינים כרוכים כמו כתובה וכיו”ב אזי התהליך יכול להיות מהיר יותר.
הליכים נוספים כרוכים לתביעת גירושין
מי שמגיש בקשה לפתיחת תיק בבית הדין ברבני בוודאי יודע כי באפשרותו להגיש למעשה תביעה כרוכה, כאשר הכוונה כי שיש לכרוך את יתר הנושאים והתביעות לתביעת הגירושין. זאת אומרת כדי שבית הדין הרבני יוכל לדון במקביל בתביעת הגירושין ובנושאים הנוספים יש לכרוך אותם לתביעת הגירושין. הכריכה של התביעות כאשר פותחים תיק ברבנות צריכה להיות כנסה זאת אומרת כוונה לדון בנושאים הנוספים שמופיעים בתביעה.
סקירה של פתיחת תיק בבית הדין הרבני
אם כך, לאחר שפתחנו תיק והגשנו תביעת גירושין מזכירות בית הדין תקבע בעבור הצדדים מועד לדיון. חשוב לרשום נכון את הפרטים והכתובת ליצרת קשר בעבור שני הצדדים בכדי שאכן תוכלו לקבל כתבי בי-דין.
בנוסף, שימו לב שאם לא מדובר בגירושין בהסכמה, יש לפתוח תיק יישוב סכסוך עליו פירטנו בהרחבה במאמר אחר כאשר לאחר מכן קיימת תקופת עיכוב הליכים בה לא ניתן להגיש תביעות עד לסיומה.
לשאלה איך פותחים תיק ברבנות יש מספר פרמטרים של מענה ולכן מוטב וחשוב להיות מיוצג כשבוחרים לפתוח תיק בבית הדין הרבני וזאת מדוע? מאחר ועורך הדין או עורכת הדין שלכם עשויים לייעץ לכם לא לעשות זאת עדיין ולפנות בתביעות מתאימות לבית המשפט לענייני משפחה קודם לכן. חשוב מאוד להיות מיוצג ולדעת את כל השיקולים וההשלכות המשפטיות בטרם פותחים תיק ברבנות.
אז מה בשורה התחתונה?
כאשר פותחים תיק ברבנות חשוב לעשות זאת עם עורך דין מנוסה, לאסוף את כל האסמכתאות הרלוונטיות ולוודא אם חלה עליכם תקופת עיכוב ההליכים ואם בנסיבות העניין שלכם רצוי ומתאים לעשות זאת ובאיזה זמן. כן מומלץ לבחון אילו עניינים ברצונכם לכרוך ובמה תרצו שבית הדין ידון בעניינכם לפי העניין ובאופן כנה. פתיחת תיק בבית הדין הרבני אינה עניין של מה בכך ולכן חשוב לפעול בצורה נכונה.
אינכם בטוחים לאיזו ערכאה לגשת וכיצד לפתוח תיק בעניינכם? צרו קשר עם משרדנו ונשמח להעניק לכם ייעוץ מקצועי ואישי בהתאם לנסיבותיכם.
בפועל, אין צורך בעורך דין כדי לפתוח תיק ברבנות, יחד עם זאת בגירושין מורכבים (עם נכסים, ילדים ומקרים מורכבים) מומלץ ואף רצוי לקחת שירותי עורך דין בעל ניסיון בהתנהלות מול גופי הרבנות המורכבים.
כפי שצויין לעיל,על כריכת תביעות נוספות בפתיחת תיק, לתביעת הגירושין, להיות כנה.בבג”ץ 8497/00 אירה פייג־פלמן נ’ ג’אורג’ פלמן נקבע כי מן הראוי כי יהיה על כל ערכאה המשפטית להמתין בטרם החלטה בעניין הסמכות במקרה בו מתקיים דיון על כך בערכאה אחרת” . במצב שנכרכה בו הסוגיה של חלוקת רכוש בין בני זוג בתביעת גירושין, ולאחר מכן הוגשה תביעה לחלוקת רכוש בבית המשפט לענייני משפחה, וטרם ניתנה הכרעה על ידי אחת משתי הערכאות בשאלת הסמכות לדון בסוגיה, יהא זה נכון לומר כי מכוח עקרון הכיבוד ההדדי בין הערכאות מסור בידי כל אחת משתי הערכאות – בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני – שיקול דעת לעכב את הדיון בתביעה שבפניה כדי לאפשר לערכאה האחרת להכריע בשאלת התקיימות תנאי הכריכה.
ההחלטה אם להימנע מדיון ולהמתין לכך שהערכאה האחרת תכריע בשאלת התקיימות תנאי הכריכה, נתונה לשיקול דעתה של כל אחת משתי הערכאות, בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה לגופו. השיקולים יהיו מושפעים מנתונים רלוונטיים לעקרון הכיבוד ההדדי בין הערכאות, כגון השלב שבו מצוי ההליך בערכאה האחרת. כך למשל אם אחת משתי הערכאות כבר החלה לדון בטענות נגד סמכותה, והדיון בשאלת התקיימות תנאי הכריכה מצוי בפניה בשלב מתקדם, על הערכאה האחרת לשקול אם להימנע מדיון ולהמתין להכרעת הערכאה הראשונה בעניין הסמכות.” (ראה גם: (רח’) 1013671/ פלוני נ’ פלונית)
הכלכלית.
חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו בבית המשפט, והסכומים יכולים להשתנות משמעותית בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל משפחה.
חשוב לקרוא!
בעניין (גדול) 1454231/ פלוני נ’ פלונית (פורסם במאגרים המשפטיים)נדון עניין בו המבקש טען להעדר סמכות של ביה”ד, ולא הגיש תביעה בעניין לביהמ”ש. הוא הבהיר כי אינו מעוניין להגיש תביעה לשום ערכאה משום שלשיטתו אין בענייננו תביעה המצריכה בירור כלל, כיוון שהוא נושא בעצמו – ללא צורך בתביעה ובפסיקה – בכל צורכי הילדים (כך לטענתו), ואין הוא צריך להגיש תביעה ‘נגד עצמו’. עוד הוסיף, כי אין נגדו עילת גירושין כלשהי, ממילא לא יכולה לעמוד תביעת גירושין וממילא אי אפשר לכרוך לה את תביעת המזונות.
שם נקבע כי לביהמ”ש אפשר להגיש תביעות כידוע גם ללא כריכה, אבל כנות היא תנאי סף ושער הכניסה לשתי הערכאות – הן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט. אשר לטענה בדבר העדר עילות גירושין – טענה זו צריכה להיות מוכרעת בידי ביה”ד קמא הדן בתביעת הגירושין. אם תתקבל הטענה, ובעיקר אם בסופו של יום תידחה תביעת הגירושין אכן תיפול הכריכה מאליה. אולם אין כל יסוד להניח מראש כי כך יהיה ואין כל אפשרות לערער על החלטת ביה”ד קמא בנוגע לסמכותו על בסיס הנחה כזו. עוד הובהר כי האפשרות שתביעת הגירושין תידחה וייקבע כי אין עילות גירושין – אין משמעה כי התביעה אינה כנה. כנות התביעה תלויה בשאלה אם התובע חפץ בגירושין באמת או לא ולא בשאלה אם חפצו יתמלא או כי ייפסק כי דינו להתמלא.