מה זה התנגדות לצוואה? איך עושים את זה נכון, כמה זמן זה לוקח ומה המחיר? עורכת דין עדן פרץ עושה לכם סדר עם כל מה שצריך לדעת.
חוק הירושה תשכ”ה 1965 (להלן: “החוק“) עוסק בכשירות אדם להוריש, בצוואות, ירושות, וכל הקשור בכך. בין אם ערכתם צוואה או לא, החוק חל בעניינכם, וקובע דברים ברורים ביחס למימוש רצונו של אדם לאחר לכתו. במאמר זה נסקור בהרחבה את נושא התנגדות לצוואה אשר קיים במפורש בסעיף 67 לחוק ונסקר בהרחבה בפסיקה שנביא כאן לפניכם.
מהי צוואה ומה קורה אם לא עורכים צוואה?
ראשית חשוב שנסביר מהי צוואה ומה קורה במצב שאינה קיימת, בטרם תחליטו להתנגד לצוואה ולהגיש התנגדות לצוואה ולהבין מהי אותה התנגדות כאמור.
אם כך, צוואה היא מסמך משפטי שעורך אדם בו הוא קובע מה ייעשה ברכוש שלו לאחר מותו. על מנת שצוואה תהיה תקפה וערוכה כדין, עליה לעמוד בהוראות חוק הירושה וזאת על מנת שלא תהיינה פגומה עד כדי שניתן יהיה לטעון לביטולה.
עריכת הצוואה צריכה להערך בהתאם להוראות הקבועות בחוק הירושה, תשכ”ה-1965, וזאת על מנת שלא יפלו בצוואה פגמים אשר יגרמו לביטולה. למשל, על פי סעיף 18 לחוק אנו יודעים כי על צוואה להיערך בכתב יד , עדים, פני רשות או בעל פה. סעיף זה למעשה מדבר על צורת הצוואה ומהווה סעיף חשוב שיש לפעול על פיו.
עוד דבר חשוב הוא הפקדת צוואה. חשוב להפקיד את הצוואה לאחר עריכתה, על אף שזה לא חובה, כאשר ההפקדה מתבצעת אצל רשם הירושה ע”י המצווה עצמו או בא כוחו בלבד.
עוד נבהיר, כי אדם הכשיר לצוות יכול לשנות צוואתו במהלך חייו בכל עת. מכל מקום, ישנם סוגים רבים של צוואהואף צוואה הדדית וחשוב להבחין בסוגי הצוואה ותוכנה בטרם עורכים כזו או מגישים התנגדות לצוואה שכזו.
אם לא ערכתם צוואה, אזי רכושכם ושלכם יועבר ליורשים שלכם ע”פ דין, בהתאם לסדר הירושה הקבוע בחוק הירושה.
מתי נרצה להתנגד לצוואה?
יורשים או מנושלים רבים פונים בבקשת התנגדות לצוואה מסיבות שונות; חלקם מאחר וירשו פחות מחשבו או ירשו דבר אחר ממה שציפו, חלקם נושלו מהירושה, וחלקם מסיבות אחרות. למעשה המתנגד לצוואה בא וטוען כי ישנם פגמים או סיבות אחרות שנוגעות לצוואה ולמצווה אשר מצדיקות את אי קיום הצוואה.
להלן הסיבות העיקריות בגינם נגיש התנגדות לצוואה –
- אי כשרות המוריש להוריש: הכוונה כי המצווה לא היה כשיר נפשית/רפואית ברגע כתיבת צוואותו.
- השפעה בלתי הוגנת/ לחץ שהופעל על המוריש – טענה לפיה אדם מסוים השפיע או לחץ על המוריש לכתוב את שכתב בצוואתו.
- פגם בצוואה – טענה לפיה הצוואה לא תקינה ולא נעשתה בהתאם לחוק ודרישותיו. כחלק מזו אפשר לטעון כי קיימת צוואה אחרת קודמת תקפה יותר.
הקושי והנימוקים בהגשת התנגדות לצוואה:
החברה והפסיקה רואה בעיקרון כיבוד רצון המת וחשיבותו כעיקרון על. יוצאים למעשה מנקודת הנחה לפיה הצוואה מבטאת את הרצון האמיתי של האדם הנפטר לדרך בה עזבונו יחולק לאחר מותו.
כב’ השו’ בדימוס אהרון ברק הביא בספרו פרשנות במשפט כרך חמישי, פרשנות הצוואה (תשס”א), 59-58 את הדברים כך – “זהו עיקרון ידוע של המשפט העברי, ולפיו ‘מצווה לקיים דברי המת’. הוא מהווה חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית. הוא נגזר מהאוטונומיה של הרצון הפרטי, המהווה חלק מהזכות החוקתית בדבר כבוד האדם. הוא מתבקש מזכות הקניין, שזכתה להגנה חוקתית בישראל. על הפרשן לשקף חשיבות חוקתית זו של הצוואה. עליו לעשות כל מאמץ לקיים את הוראות הצוואה ולא להביא לביטולן; עליו לנקוט את כל האמצעים כדי להביא להגשמת רצונו ה’אמיתי’ של המצווה”.
מה המשמעות?
למעשה משמעות הדבר היא כי בתי המשפט, בטרם יכריעו בדבר התנגדות לצוואה,יפעלו מתוך כבוד לרצון המצווה והימנע ככל הניתן מפגיעה בחופש הציווי של המצווה. יחד עם זאת, יש להימד לכללי הצוואה הכתובים בחוק ולדרישות הקיימות בו לרבות חשיבות ראייתית לאופן עריכתה ותוכנה של הצוואה.
על כן, הנימוקים שלכם בדבר הסיבות שנרשמו לעיל צריכים להיות הגיוניים, סבירים וחזקים ואף נתמכים בראיות, על מנת לסתור חזקות אלו של רצון המצווה ולהצדיק את בקשת ההתנגדות לצוואה שהגשתם.
מתי מגישים את הבקשה להתנגדות לצוואה והיכן מגישים אותה בפועל?
את בקשת ההתנגדות לצוואה יש להגיש תוך 14 ימים ממועד פרסום ההודעה על צו קיום צוואה שפרסם רשם הירושות. לעתים ניתן להגיש לאחר מכן בהתאם לארכה ו/החלטת בית המשפט במקרים מסוימים לעשות כן. את הבקשה מגישים לרשם הירושה.
את הבקשה יש להגיש לרשם הירושה כאמור ולפרט בה את שמותיכם ות.ז שלכם ושל המנוח ושל כל המעורבים והזכאים על פי הצוואה וכמובן פירוט ההתנגדות והסימוכין שהנכם מצרפים אליה. בנוסף, עם הגשת הבקשה יש לשלם אגרה המשתנה ומתעדכנת מעת לעת . את הבקשה מגישים אצל הרשם שבחוז השיפוט שהיה מושבו של המוריש בטרם מותו וניתן להגישה באופן מקוון או בדואר.
דברים שחשוב לדעת ופסיקה בנושא התנגדות לצוואה:
ראשית, חשוב להבין כי התנגדות לצוואה היא עניין לא פשוט, ומומלץ ביותר להיעזר בעורך דין לענייני משפחה המתמחה בתחום הירושה ויידע לכוון אתכם בהתאם לטענותכם ואף לומר לכם אם להתנגדותכם יש סיכוי כלשהוא, בטרם תבזבזו כספים וזמן יקר מחייכם ואף הנכם עלולים להסתכסך עם בני משפחה לחינם.
דוגמאות להתנגדות לצוואה
ראו למשל ת”ע (תל אביב-יפו) 26170-02-21 ר’ נ’ ז’ (פורסם בנבו) שם בית המשפט דן לא מצא כי המבקשת השפיעה השפעה בלתי הוגנת על המנוחה. ביהמ”ש מציין כי מלבד המבחנים שנקבעו בפסיקה, הוצע על-ידו בעבר מבחן עזר נוסף – מבחן “הניכור בגיל השלישי” או “ניצול הזקן המוחלש”.
לפי מבחן זה ייתכנו מצבים בהם ילד אשר התנדב מיוזמתו לטפל בהורהו במסירות בערוב ימיו, ייתפש כגורם מנכר מקום שבו יוכח, כי פעל מתוך מטרה להשתלט על ההורה ולהרחיק ממנו את בני המשפחה האחרים תוך ניצול חולשתו הפיזית והשכלית. בפס”ד הנ”ל – לא נמצא כי הוכח שהצוואה נערכה על ידי המנוחה מחמת השפעה בלתי הוגנת מצד המבקשת.
מה ניתן להסיק מכך?
מכאן אנו מבינים גם כי השפעה בלתי הוגנת אינה פשוטה להוכחה, דבר שהפסיקה כבר ציינה בעבר, כאשר כדי להוכיח השפעה בלתי הוגנת על המצווה יש להוכיח שהיא פוגעת ברצונו החופשי של המצווה ומביאה למצב שלולא ההשפעה לא הייתה הצוואה נערכת באופן בו נערכה. כך גם תלות נפשית לא בהכרח מובילה להשפעה בלתי הוגנת.
פסקי דין לדוגמא של התנגדות לצוואה
ב-ת”ע (חדרה) 40412-04-20 לאה ג.ר. רחלה ב’ נ’ פזית ב’ (ניתן ביום 14.07.24) ציין בית המשפט לאחר סקירה של המקרה והפסיקה כי בכדי לקבל התנגדות לצוואה בעילה של השפעה בלתי הוגנת על בית המשפט להתחקות אחר פעולות או נסיבות המלמדות על התקיימות מבחני העזר (שאינם מהווים רשימה סגורה), לאגוד אותם יחד בכדי לאמוד את משקלם המצטבר ולקבוע, כי הופעלה השפעה באופן שהוביל לכך שהרצון של המנוח התגבש בהסתמך על אותה השפעה שאינה ראויה.
במקרה אחר בו דווקא התקבלה טענה שכזו – תע (ראשל”צ) 4908-05-22 מ’ ש’ נ’ י’ ש’ (ניתן ביום 17.9.24 ופורסם בנבו ), שם בית השפט קבע כי יוח כלל הראיות ובחינת מכלול נסיבות המקרה מלמדים כי המבקש השפיע על המנוחה באופן בלתי הוגן. מצבה הפיזי של המנוחה, מצב רוחה הירוד, הריחוק מילדיה ותלותה במבקש לרבות בענייניה הכספיים, היו כר נוח להשפעה הבלתי הוגנת באופן שמביא לפסילת הצוואה. שריי בתיק זה ערכה המנוחה קודם צוואה הדדית ולאחר מכן ערכה צוואה יחידה חדשה אליה הגישו התנגדות.
אי כשירות המוריש
עוד סיבה כאמור להגשת התנגדות לצוואה הינה כי המוריש לא היה כשיר בעת עריכת הצוואה. בדיונים סבגין סיבה זו ביהמ”ש לרוב ימנה מומחמהעמו שיעיין בכלל המסמכים הרפואיים והאישיים של המוריש ויבחן באם אכן היה המוריש כשיר לערוך צוואה באותה עת. הכוונה לכשירת קוגנטיבית נפשית כמובן. בנוסף, ככל וישנם, בית המשפט ירצה לשמוע עדותם ש עדיהצוואה /או עוה”ד שערך אותה בכדי להתרשם במידת הצורך.
הנטל להוכחת קיומה של הגבלה או שלילת כשרותו של המצווה לצוות מוטל על מי שמגיש את ההתנגדת לצוואה. הנטל לסתור את חזקת הכשירות הבסיסית, לאחר מותו של אדם, הוא כבד. לשם הרמת נטל ההוכחה על הטוען להציג ראיות משמעותיות בבית המשפט לפיהן המנוחה או המנוח לא היו כשירים להבחין בטיבה של צוואה.
- להוכחת הטענה ניתן להסתייע במסמכים רפואיים נכון למועד עריכת הצוואה או בסמוך לה, בחוות דעת רפואית או אחרת באשר למצבו של המצווה בעת עריכת הצוואה; בעדויות של מי שערך את הצוואה ו/או מי שהיה עד לה ועוד.
בעניין תע (חי’) 26852-12-18 אלמונית נ’ פלוני שניתן ביום 06.12.23 ופורסם במאגרים במשפטיים; נדונה טענת אי כשירות המנוחה לצוות- שם נקבע כי כמפורט בחוו”ד, מסקנת המומחית הנה כי המנוחה הייתה כשירה לצוות “במידה מוגבלת”. לאחר שבחנו על פי עדויות נוספות, ממכלול החומר ביהמ”ש שוכנע כי המנוחה לא הייתה כשירה לצוות, ובפרט לא להבין את הוראות הצוואה הספציפית. במועד עריכת הצוואה, המנוחה חלתה בדמנציה בשלב מתקדם. קביעת המומחית שאינה שוללת אי כשירות המנוחה, הספקות שעלו ביחס לנטילת חלק בעריכת הצוואה, נסיבות התיק, וההליכים הקודמים שהתנהלו בעניין, הביאו למסקנה לפיה המנוחה לא הייתה כשירה לערוך צוואה.
אז מה בשורה התחתונה?
אם קיבלתם צו קיום צוואה והנכם חפצים להגיש התנגדות לצוואה בהקדם, תוכלו לפנות לייעוץ פרטני למשרדנו ולבחון ברגישות ומקצועיות את סיכוייכם ונימוקיכם וככל ותבחרו להגיש התנגדות שכזו אנו נוודא שהיא מוגשת בהתאם לדין ובצירוף סימוכין ונימוקים ראויים המצדיקים טענותיכם. פנו למשרדנו עוד היום לייעוץ מקיף ואנושי.
התנגדות לצוואה יכולה להתבסס על מספר עילות מרכזיות. העילה הראשונה היא פגמים בכשירות המצווה – כלומר, מצב בו עורך הצוואה לא היה כשיר מבחינה משפטית או מנטלית בעת עריכת הצוואה. העילה השנייה נוגעת לפגמים בהליך עריכת הצוואה, כמו אי-עמידה בדרישות החוק, העדר חתימה או עדים נדרשים. העילה השלישית היא השפעה בלתי הוגנת על המצווה, הכוללת מקרים של לחץ, כפייה או ניצול מצבו של המצווה בעת עריכת הצוואה.
החוק קובע מסגרת זמן ברורה להגשת ההתנגדות. יש להגיש את ההתנגדות תוך 14 יום מיום קבלת ההודעה על הגשת הבקשה לקיום צוואה. במקרים מיוחדים, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה להארכת מועד, אך חשוב לא להסתמך על אפשרות זו. מומלץ לפעול מיד עם קבלת ההודעה ולהיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני ירושה, שכן אי-הגשת התנגדות במועד עלולה להוביל לאישור הצוואה ללא אפשרות לערער עליה בהמשך.
זכות ההתנגדות לצוואה ניתנת למספר קבוצות של אנשים. בראש ובראשונה, יורשים על פי דין שהיו זכאים לרשת אלמלא הצוואה רשאים להתנגד. כמו כן, יורשים על פי צוואה קודמת וזוכים בצוואה הנוכחית רשאים גם הם להגיש התנגדות. בן או בת הזוג של המנוח וילדיו נכללים גם הם ברשימת הזכאים. בנוסף, כל אדם שיש לו אינטרס כלכלי לגיטימי בעיזבון רשאי להגיש התנגדות, אך עליו להוכיח את הזיקה שלו לעיזבון בפני בית המשפט.